fbpx
/>

Huidige situatie: over welk voordeel gaat het?

Maximaal 2.350 euro aan kapitaalsaflossingen en premies kunnen recht geven op een belastingvermindering van 30%. Men noemt dit ook wel de ‘korf lange termijnsparen’. Hierdoor kan u dus van maximum 705 euro belastingvermindering genieten. Om aan het maximum van 2.350 euro te komen, moet u maandelijks grofweg 3.450 euro bruto verdienen. Wanneer u minder verdient, zal u bijgevolg recht hebben op een lager fiscaal voordeel.

Voorwaarden

Het gaat enerzijds over kapitaalsaflossingen van leningen voor een tweede verblijf en anderzijds over premies voor levensverzekeringen. Het is de eerste van de twee, de kapitaalsaflossingen, waarvoor het fiscaal voordeel zal verdwijnen.

Leningen voor de enige en eigen woning komen niet in aanmerking aangezien deze onder de bevoegdheid van de gewesten valt. De belastingvermindering waarvan sprake is, is een federaal voordeel.

Bovendien komen enkel hypothecaire leningen in aanmerking. De interesten van deze lening kunnen afgetrokken worden van de onroerende inkomsten en leveren zo ook voor een fiscaal voordeel op.

Tot slot moet de lening minstens 10 jaar lopen en moet de woning waarvoor geleend wordt in de EER (Europese Economische Ruimte) gelegen zijn. Ook de bank waarbij geleend wordt, moet in de EER gevestigd zijn.

Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2024 komen leningen voor tweede verblijven niet meer in aanmerking voor bovenstaand fiscaal voordeel. Indien u dus van plan bent om een tweede verblijf aan te kopen, beslis dan snel! Indien u uw lening aangaat voor 1 januari 2024, kan u nog genieten van het voordeel.

U kan wel uw korf lange termijnsparen blijven opvullen met premies voor levensverzekeringen. Wees ook hier snel bij, want ook dit fiscaal voordeel kan in de toekomst ook wel eens afgeschaft worden.

Sofie Reyniers – Fiscaal juriste bij Pareto

29 september 2023