/>

Verkopen om successierechten te betalen

Het lijkt vanzelfsprekend om een deel van de geërfde som te gebruiken om de successierechten te betalen. Dit wordt wel een stuk ingewikkelder wanneer een onroerend goed wordt geërfd. Als de erfgenaam niet genoeg eigen middelen bezit om de successierechten te betalen, zal de erfgenaam gedwongen het onroerend goed moeten verkopen.

In de meeste gevallen vertegenwoordigen onroerende goederen het grootste deel van de erfenis. Vaak is er een beperkte tijdspanne om de successierechten hierop te betalen en dus geen tijd om de onroerende goederen tegen correcte marktwaarden te verkopen. 

Vooruit schenken

Een optimale successieplanning omvat een overdracht bij leven. Dmv een persoonlijke benadering, alsook berekening, is schenken de ideale manier om ervoor te zorgen dat erfgenamen de vereiste middelen hebben om toekomstige successierechten te betalen, maar ook om fiscale factuur te drukken.

In functie van de omstandigheden kan een schenking ook een uitstekende manier zijn om de erfenis te organiseren en het vermogen naar wens te verdelen. Bovendien is het een eenvoudige handeling, wat het nog aantrekkelijker maakt.

Als de schenker twijfels heeft omtrent de definitieve ontvreemding van vermogen, of dat de begiftigde alle geschonken middelen uitgeeft, zijn er oplossingen zoals: schenken met voorbehoud van vruchtgebruik of schenken onder bijzondere voorwaarden.

Roerende schenkingen

Bij de schenking van roerende goederen is de sleutelvraag of we deze moeten registreren. Een klassieke roerende schenking hoeft niet per definitie worden geregistreerd en hoeft dus niet noodzakelijk onderworpen te zijn aan schenkingsrechten. Echter, als de schenker binnen 5 jaar overlijdt (3 jaar in het Brussels Gewest), worden alle geschonken goederen fictief heropgenomen in de nalatenschap en als volgt belast.

Gelukkig kan in elke roerende schenking een reeks voorwaarden opgenomen worden, waardoor de schenker de controle over de geschonken goederen kan behouden.

Onroerende schenkingen

Voor onroerende schenkingen is registratie altijd vereist. Elke onroerende schenking moet via een notariële akte uitgevoerd en zodanig geregistreerd worden, wat betaling van schenkingsrechten inhoudt. Als tegenprestatie wordt het geschonken goed onmiddellijk uitgesloten van successierechten. Een nuance hierbij: in het Vlaamse en Waalse gewest wordt bij overlijden binnen 3 jaar na de realisatie van de onroerende schenking de waarde van het geschonken goed fictief opgenomen in de nalatenschap (zonder belasting), om de successierechten op de rest van de nalatenschap te bepalen.

Net als bij roerende schenkingen kan een onroerende schenking met voorbehoud van vruchtgebruik worden geïmplementeerd en voorzien van bijzondere voorwaarden.

Conclusie

Een schenking, roerend of onroerend, zal altijd een verzachtende invloed hebben op de successierechten. Naast de fiscale besparing, stelt het de schenker ook in staat om de overdracht van het vermogen zorgvuldig te plannen.

Elke schenking moet goed worden begeleid om een veilige overdracht te garanderen, zowel voor de schenker als voor de erfgenamen. Het advies is altijd om neutrale experts te raadplegen die elke beslissing in de familiale context kunnen ondersteunen.

Voor meer informatie over schenken in België of om persoonlijk advies te ontvangen, neem gerust contact op met de experten van Pareto!