Verlenging van de verdachte periode bij hand- en bankgiften in Vlaanderen
Wie van plan is om in de nabije toekomst een schenking te doen zonder deze te registreren, kan beter zo snel mogelijk actie ondernemen. De nieuwe Vlaamse regering heeft namelijk beslist om de verdachte periode bij niet-geregistreerde schenkingen te verlengen van drie naar vijf jaar. Deze maatregel kan de erfbelasting op de goederen die u wenst over te dragen aanzienlijk verhogen.
Wat is de verlenging van de verdachte periode?
Wie een roerende schenking ontvangt, kan ervoor kiezen om deze al dan niet te registreren. Wanneer de schenking niet geregistreerd wordt, dient er rekening gehouden te worden met een zogenaamde ‘verdachte periode’. De verdachte periode bij onderhandse schenkingen bedraagt momenteel drie jaar, wat betekent dat wie een schenking ontvangt en deze niet registreert, alsnog erfbelasting verschuldigd zal zijn indien de schenker binnen drie jaar overlijdt. De Vlaamse regering heeft beslist om deze verdachte periode van drie jaar te verlengen naar vijf jaar, zoals in Wallonië al eerder gebeurde. De schenker zal binnenkort dus nog minstens vijf jaar in leven moeten blijven na het doen van een schenking, anders zal er erfbelasting verschuldigd zijn op de schenking. Op deze manier wil de nieuwe Vlaamse regering het registreren van een hand- of bankgift, en dus ook het betalen van 3% schenkbelasting (in rechte lijn), aanmoedigen.
Over de exacte datum van inwerkingtreding zijn nog geen details bekend, maar vermoedelijk zal deze maatregel toegepast worden op schenkingen die worden gedaan vanaf 1 januari 2025. Het is dus van groot belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen, nu de verdachte termijn nog drie jaar bedraagt. Op deze manier kan u voorkomen dat de nieuwe nadelige termijn van vijf jaar wordt toegepast op uw schenking.
Impact op de Vlaamse belastingbetaler
De Vlaamse belastingbetaler zal de impact van deze maatregel ongetwijfeld voelen. In 2023 moest op 4.000 van de 66.000 nalatenschappen toch nog erfbelasting betaald worden op niet-geregistreerde schenkingen, omdat de verdachte periode van drie jaar niet verstreken was voor het overlijden van de schenker. Dit had tot gevolg dat op 270 miljoen euro waard aan geschonken goederen toch nog erfbelasting betaald moest worden. Dit cijfer zal met de komst van de nieuwe maatregel vermoedelijk toenemen.
Andere maatregelen
De nieuwe Vlaamse regering heeft hiernaast nog een aantal andere maatregelen aangekondigd. Eén daarvan is de verlaging van de registratierechten voor de enige en eigen woning van 3% naar 2%. Ook op vlak van erfbelasting wil de Vlaamse regering een hervorming doorvoeren. Het betreft een verlaging van de erfbelasting voor alle erfgenamen: kinderen, de langstlevende partner, broers, zussen en andere personen. Er is nog veel onduidelijkheid omtrent de nieuwe tarieven, maar de hervorming zou vooral een impact hebben op kleine en middelgrote erfenissen. Tot slot wilt de nieuwe Vlaamse regering een aantal veel gebruikte fiscale achterpoortjes sluiten. Zowel het onbeperkt gebruik van private stichtingen als het belastingvrij schenken van familiebedrijven wordt onder de loep genomen.
Conclusie
Er staan heel wat belangrijke veranderingen op de planning, maar de opvallendste maatregel is de verlenging van de verdachte periode van drie naar vijf jaar. Deze maatregel kan de erfbelasting op de goederen die u wenst over te dragen aanzienlijk verhogen. Het is dus van het grootste belang dat families die van plan zijn om hun vermogen te plannen aan de hand van roerende schenkingen zo snel mogelijk actie ondernemen.
Yana Aerts – Jurist bij Pareto
4 oktober 2024