fbpx
/>

De gezondheidscrisis die de laatste maanden onze hele samenleving beheerste, had niet enkel een impact op ons dagelijks leven maar eveneens op de solvabiliteit van onze ondernemingen. Deze hadden zwaar te lijden onder de dalende consumptie en de verregaande maatregelen getroffen om de uitbraak van het virus in te dijken.

Om hieraan te verhelpen werkte de federale overheid verscheidene wetsvoorstellen uit (met als voornaamste ‘CORONA II’ en ‘CORONA III’) om de zelfstandigen en vennootschappen te ondersteunen. Eén van de maatregelen opgenomen in het voorstel betreft de ‘vervroegde verliesaftrek’. Het voorstel moet ademruimte geven aan de zelfstandigen en vennootschappen om hun liquiditeit en solvabiliteit te herstellen.

Personenbelasting – Vervroegde verliesaftrek

De doelgroep van deze maatregel betreffen zowel zelfstandigen met winst als met baten.

Hoe zal de regeling er concreet gaan uitzien: de winsten en baten van het inkomstenjaar 2019 (aanslagjaar 2020) kunnen worden vrijgesteld van belastingen tot op de hoogte van de verwachte verliezen in inkomstenjaar 2020 (aanslagjaar 2021).

Het betreft een vrijstelling op aanvraag en deze zal dus niet automatisch worden toegekend. De aanvraag zal dienen te gebeuren via een apart formulier (genaamd ‘275 COV’). Dit document zal deel uitmaken van de aangifte in de personenbelasting voor het aanslagjaar 2020.

De vrijstelling wordt teruggenomen in het volgend inkomstenjaar (2020) om zo het verlies voor dat inkomstenjaar geheel of gedeeltelijk te neutraliseren. Het betreft dus slechts een tijdelijke maatregel vermits in het volgende jaar het vrijgestelde gedeelte zal worden toegevoegd aan de winsten of baten om op dat ogenblik belast te worden.

Vennootschapsbelasting – Tijdelijke vrijstelling van de vennootschapsbelasting

In de vennootschapsbelasting is het systeem iets complexer maar de vrijstelling zal de vorm aannemen van een tijdelijke vrijstelling van het resultaat van het belastbare tijdperk dat verbonden is naar gelang het geval met aanslagjaar 2019, of met aanslagjaar 2020. Dit hangt af van de afsluitdatum van het boekjaar.

Het initieel vrijgestelde bedrag zal worden toegevoegd aan de belastbare gereserveerde winst van het belastbare tijdperk waarin de beroepsverliezen als gevolg van de crisis werden geleden. Ook hier betreft het dus een tijdelijke vrijstelling.

Er worden enkele soorten vennootschappen uitgesloten van de gunstregeling, zoals beleggingsvennootschappen. Verder worden ook vennootschappen geweerd die reeds vóór de coronacrisis als een ‘onderneming in moeilijkheden’ kwalificeerde. De regeling geldt dus enkel voor ‘gezonde’ ondernemingen, welke jammer genoeg moeilijkheden ondervinden door de huidige crisis.

Ook hier betreft het geen automatische regeling maar is deze wel het onderwerp van een aanvraag waarbij een wijziging of vrijstelling van de aangifte in de vennootschapsbelasting kan worden gevraagd.

Conclusie

Deze maatregelen, die doorwerken op het niveau van de personen- en de vennootschapsbelasting, worden toegevoegd aan het eerste pakket maatregelen dat reeds werd ingevoerd door de andere overheden. Hopelijk werkt dit de economische relance in de hand.

Aarzel niet om ons te contacteren indien u hierover meer informatie wenst.

Olivier Doms – Juriste & fiscaliste chez Pareto

De onderhandse schenking: hoe registreren?

Gedurende de eindejaarsperiode is het gebruikelijk om cadeaus te geven aan uw naasten. Indien u echter overweegt om een groter geschenk, zoals een juweel, aandelen of geld (of kortom, roerende goederen), te schenken, kan het interessant zijn om een onderhandse schenking te overwegen.

Wachtregeling(-bis) en historische vennoot in Vlaanderen

Wanneer u vastgoed koopt met uw vennootschap, maar dit na verloop van tijd naar uw privévermogen wenst te halen, zal dit een kost met zich meebrengen. Hoe kan u vastgoed aan uw vennootschap onttrekken?

Fiscale hervorming Wallonië 2025

Waalse fiscale hervorming : vermindering van de verkooprechten in het vooruitzicht

In navolging van hun overwinning van de verkiezingen van 9 juni, hebben MR en Les Engagés hun regeerakkoord aanegekondigd. Dit akkoord kondigt een redelijk ambitieuze hervorming aan. Een van de meegedeelde maatregelen is een verlaging van de verkooprechten voor de aankoop van een enige en eigen woning, om zo de toegang tot het verwerven van eigendom te bevorderen.