Successieplanning via een private stichting
Verschillende Belgische families hanteren een private stichting om aan successieplanning te doen. Is dit een aanbevolen constructie voor u of schuilen er adders onder het gras?
In het wettelijk stelsel is er sprake van drie onderscheiden vermogens, namelijk het eigen vermogen van elke echtgenoot en het gemeenschappelijke vermogen van de twee echtgenoten samen. Het gemeenschappelijk vermogen, ook wel de huwgemeenschap genoemd, is het default-vermogen; alle goederen zijn in principe gemeenschappelijk, tenzij één van de echtgenoten kan bewijzen dat hij/zij ze al had voor het huwelijk of ze verkregen zijn door een erfenis of schenking. Voor de aandelen van uw vennootschap is het onderscheid echter niet altijd even eenduidig.
De aandelen kunnen een eigen goed zijn van de echtgenoot wanneer hij de vennootschap heeft opgericht vóór het huwelijk of tijdens het huwelijk met eigen gelden. De aandelen van een vennootschap kunnen echter ook gemeenschappelijk zijn. Dit is zo wanneer de vennootschap door beide echtgenoten met gemeenschapsgelden werd opgericht en de aandelen 50/50 ingeschreven werden op naam van de echtgenoten. Tot slot is het ook mogelijk dat de vennootschap wel is opgericht met gemeenschapsgelden, maar de aandelen niet 50/50 zijn ingeschreven. Het merendeel van de aandelen, of zelfs alle aandelen, kunnen op naam van één van de echtgenoten staan. In dit laatste geval geldt de ‘titre-finance’-regeling.
In de ‘titre-finance’-regeling worden de rechten op de aandelen opgesplitst tussen titre en finance. De lidmaatschapsrechten, ook wel het titularisschap van de juridische eigendom van de aandelen (titre) genoemd, zijn eigen aan de echtgenoot op wiens naam ze staan ingeschreven. Met lidmaatschapsrechten wordt het recht bedoeld om als eigenaar van de aandelen te handelen. De vermogenswaarde van de aandelen (finance) komt echter toe aan de huwelijksgemeenschap, aangezien de aandelen met gemeenschapsgelden gefinancierd zijn. Wanneer een vennootschap is opgericht tijdens een huwelijk moet de echtgenoot op wiens naam de aandelen ingeschreven zijn, bewijzen dat diens aandelen gefinancierd zijn met zijn eigen gelden. Kan hij dit niet bewijzen dan zal er vermoed worden dat de aandelen gefinancierd zijn met gemeenschapsgelden. Hierdoor zal de vermogenswaarde (finance) in de huwelijksgemeenschap terecht komen.
Om te kunnen spreken van deze ‘titre-finance’-regeling moeten enkele voorwaarden voldaan zijn.
Wat zijn de gevolgen van deze regeling? Aangezien de echtgenoot-aandeelhouder het recht heeft om als enige eigenaar van de aandelen op te treden, kan hij ook beschikken over die aandelen. Hij kan bijvoorbeeld de aandelen schenken. Het is niet nodig dat de schenking uitgaat van beide echtgenoten, omdat de aandelen behoren tot het eigen vermogen van de echtgenoot. Slechts de waarde van de aandelen is gemeenschappelijk. Bij echtscheiding of overlijden zal de ex-partner respectievelijk de langstlevende echtgenoot die geen recht heeft op de titre wel recht hebben op de helft van de vermogenswaarde.
Annelien Caels –juriste bij Pareto NV
26 juni 2024
Verschillende Belgische families hanteren een private stichting om aan successieplanning te doen. Is dit een aanbevolen constructie voor u of schuilen er adders onder het gras?
U heeft een kluis bij een bank met daarin enkele (waardevolle) goederen. Wat gebeurt er wanneer u overlijdt? Behoudt u best uw goederen in de kluis of zoekt u toch beter een andere bewaarplaats?
U wenst naar Spanje te verhuizen, maar wat zijn de gevolgen op vlak van erfbelasting wanneer uw erfgenamen in België blijven?