Pareto – Trends – September 2019
Hoe optimaliseer je je nalatenschap? Door Founding Partner Pareto Diederik Vandendriessche aan het woord.
Sinds de hervorming van het erfrecht in 2018 is het mogelijk om op voorhand afspraken omtrent de afhandeling van je nalatenschap met je echtgeno(o)t(e) en familie (kinderen/kleinkinderen) vast te leggen in een globale erfovereenkomst of het zogenaamde ‘familiepact’. In zo’n erfovereenkomst wordt er een vergelijking gemaakt van de reeds gedane schenkingen, de toegekende voordelen en de persoonlijke situatie van de erfgenamen. Men probeert als het ware een situatie van subjectief evenwicht te bekomen tussen de verschillende erfgenamen. Men kan naast bestaande schenkingen overigens ook nieuwe schenkingen opnemen in het familiepact. De erfovereenkomst moet ondertekend worden bij notariële akte door alle relevante erfgenamen om rechtsgeldig te zijn.
Voor reeds gedane schenkingen probeert men vaak te compenseren door een schuldvordering toe te kennen in het familiepact. De ouders hebben bijvoorbeeld in het verleden hun dochter Greet een handgift van 100.000 euro gedaan opdat zij haar dure buitenlandse pilotenstudies kan vergoeden. Hun andere dochter Kaat studeert aan een Belgische universiteit, is daarom minder financieel behoevend en krijgt geen schenking. Enkele jaren later willen de ouders in een familiepact de situatie rechttrekken door Kaat een schuldvordering toe te kennen jegens haar zus Greet.
Vlabel: “Onrechtstreekse schenking”
De Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) zal deze schuldvordering behandelen alsof het een onrechtstreekse schenking is van de ouders aan Kaat. (Zie Standpunt nr. 19006 van 18.03.2019) Daarom zal er roerende schenk/erfbelasting verschuldigd zijn aan de tarieven in rechte lijn.
De wijze waarop de schuldvordering wordt belast is wat verschillend naargelang de aard van de voorgaande schenking. Vlabel onderscheidt 3 mogelijke hypotheses:
Er kan dus geconcludeerd worden dat er in beginsel altijd sprake is van schenkbelasting op de schuldvordering. Enkel in de situatie van een voorafgaande roerende schenking waaraan een schuldvordering wordt gekoppeld die pas opeisbaar is op het moment van overlijden van de erflater, is er erfbelasting te betalen op de schuldvordering en geen schenkbelasting. Volgens Vlabel gaat het ook altijd om de tarieven in rechte lijn.
Waalse en Brusselse administratie: “Verzaking aan schenking”
In het Waals en Brussels Gewest heeft de belastingadministratie recentelijk ook geoordeeld dat schenkingsrechten verschuldigd zijn op schuldvorderingen in familiepacten ter compensatie van gedane schenkingen. [ Repertorium RJ – R 131, §2/02-01 (Brussels Gewest) en R 131bis/01-01 (Waals Gewest, september 2019) ]. De schenkingsrechten zijn toepasselijk op de schuldvordering ongeacht de voorgaande schenking roerend of onroerend is en ongeacht ze geregistreerd/niet-geregistreerd was. Het zal gaan om de roerende/onroerende tarieven van de schenkingsrechten afhankelijk van de aard van de oorspronkelijk gedane schenking. (zie artikel 134 Wetboek Registratie, Waalse Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest).
Eigenaardig genoeg heeft de administratie wel een andere benadering dan Vlabel. De situatie was de volgende: een moeder had haar zoon in het verleden 100.000 euro geschonken. Enkele jaren later spreekt zij af met haar kinderen in een globale erfovereenkomst dat haar zoon 50.000 euro stort aan zijn broer, haar andere zoon dus.
Tarieven in zijlijn Vs. Tarieven in rechte lijn
De administratie oordeelde hier dat het gaat om een verzaking van een deel van de schenking van 100.000 euro door de ene zoon ten voordele van de andere zoon. De schuldvordering wordt beschouwd als een ‘overdragende verzaking’ en daarom als een schenking tussen de twee broers. Hierdoor zijn ook de hogere tarieven van schenkbelasting in zijlijn van toepassing en niet de tarieven in rechte lijn. In het Waals en Brussels Gewest hanteert men dus een strengere visie dan bij het Vlaams Gewest, waar men in die situatie uitgaat van een onrechtstreekse schenking tussen moeder/vader en kind.
In een situatie waar de schuldvordering pas opeisbaar zou worden bij overlijden van de ouders, is het niet duidelijk of de Waalse en Brusselse administratie dezelfde visie hanteert en of er dan getaxeerd wordt volgens de tarieven in rechte lijn dan wel in zijlijn. Vermoedelijk houdt de administratie dan voet bij stuk en blijven de tarieven in zijlijn van toepassing.
De schuldvordering die pas opeisbaar wordt bij overlijden van de erflater zal in principe wel als een legaat worden beschouwd waardoor er dus erfbelasting verschuldigd zal zijn i.p.v. schenkbelasting, indien de voorafgaande schenking roerend is. (Zie artikel 131 §2 , lid 2 Wetboek Registratie – Brussels Hoofdstedelijk Gewest en artikel 131bis §1, lid 2 Wetboek Registratie – Waals Gewest ).
Simon Boon – Jurist bij Pareto
Hoe optimaliseer je je nalatenschap? Door Founding Partner Pareto Diederik Vandendriessche aan het woord.