fbpx
/>

Om in aanmerking te komen voor een belastingvermindering op het bedrag van uw gift, moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De gift moet minimaal € 40 zijn, per kalenderjaar en per vereniging. Dit bedrag hoeft niet in één keer betaald te worden. Het kan in meerdere termijnen over het jaar worden gespreid.

Let op: het bedrag van uw donatie mag niet hoger zijn dan 10% van uw totale netto-inkomen exclusief de inkomsten die afzonderlijk wordt belast, ofwel maximum € 392.200 voor het aanslagjaar 2024.

  • De schenking moet worden gedaan aan een erkende instelling, die u een kwijtschrift zal sturen. Dit moet ofwel een instelling zijn die uitdrukkelijk is opgenomen in de wet of een instelling die erkend is door de minister van Financiën.

Merk op dat een schenking aan een buitenlandse instelling gevestigd in een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking kan komen voor een belastingvermindering.

  • De schenking moet worden gedaan in geld of, onder bepaalde voorwaarden, in de vorm van kunstwerken.

Als deze voorwaarden zijn voldaan, heeft u recht op een belastingvermindering van 45% van het bedrag van uw schenking. Dit betekent dat als u een gift doet van €100 aan een goed doel, u later €45 terugkrijgt via uw belastingaangifte. Een gift van €100 kost u dus maar €55.

Het bedrag van uw gift moet worden ingevuld in code 1394 in vak X van uw belastingaangifte. Hoewel het niet verplicht is om het kwijtschrift dat u van de erkende instelling hebt gekregen bij uw belastingaangifte te voegen, raden we u sterk aan om het te bewaren voor het geval de belastingdienst vraagt om een bewijs van de gift.

Het einde van het jaar is in zicht. U kan eventueel overwegen om een goed doel te helpen en tegelijkertijd te genieten van een belastingvermindering.

Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze financiële adviseurs als u meer informatie wenst over dit onderwerp.

Floriane Quarante – Fiscaal jurist bij Pareto NV

07/12/2023

geld lenen aan dierbaren - Pareto

Pareto – Trends – Oktober 2023

We zijn trots te kunnen aankondigen dat Pareto onlangs werd geïnterviewd door Trends voor een informatief artikel! Ontdek ons advies over hoe je een vriend of familielid in een moeilijke financiële situatie kunt helpen terwijl je de valkuilen vermijdt.

Wordt verlaagd Tarief 6% BTW afbraak en heropbouw permanent?

Tot minstens 31 december 2023 kunt u een verlaagd btw-tarief van 6% (in plaats van 21%) genieten voor de afbraak en wederopbouw van een woning.

Einde fiscaal voordeel voor leningen voor uw tweede verblijf

Wanneer in 2023 voor de hervorming u een tweede (of derde, of vierde…) verblijf koopt en hiervoor een lening aangaat, dan kan u een fiscaal voordeel op uw kapitaalsaflossingen verkrijgen. Dit fiscaal voordeel is een belastingvermindering van uw personenbelasting dat vanaf 1 januari 2024 zal verdwijnen. Wat is de impact van deze afschaffing?