fbpx
/>

Het beroep van vermogensadviseur is relatief nieuw. In een steeds veranderende fiscale omgeving, waar er veel verschillende manieren zijn om uw vermogen te beheren, is het de taak van de adviseur om u te helpen uw vermogen op een gespreide manier te structureren, het fiscaal te optimaliseren en het door te geven aan toekomstige generaties.

Het is waar dat u al een aantal vertrouwenspersonen om u heen hebt: een notaris, een bankier, een accountant, etc. Maar zij kennen slechts een deel van uw situatie. Wat ontbreekt is een dirigent die uw vermogen kan inventariseren, uw profiel en doelstellingen kan bepalen en samen een actieplan kan opstellen. Door te luisteren, kunnen we oplossingen vinden op maat van de behoeften van elke klant.

Met de steun van een intern team is de adviseur een financiële en fiscale professional met een allesomvattende benadering van al deze technische en vaak weinig bekende onderwerpen.

De familiale context is ook een essentiële parameter waarmee rekening moet worden gehouden bij het uitwerken van een langetermijnstrategie die, voor zover gewenst, ook de kinderen erbij betrekt.

In België bestaat er een brede waaier aan oplossingen om uw vermogen tegen de laagst mogelijke kosten door te geven, waarbij u uzelf en uw dierbaren beschermt. Niets doen (of de verkeerde beslissingen nemen) kan duur uitvallen en resulteren in een situatie die tegen uw wensen ingaat!

Het is echter essentieel om een beroep te doen op een onafhankelijke adviseur die u objectief kan helpen. Er zijn verschillende criteria waar u rekening mee moet houden:

  • Ten eerste moet uw raadgever u zowel investeringen in roerende als onroerende goederen kunnen aanbieden. In een divers samengesteld vermogen vullen de twee elkaar aan. Een bankier zal u bijvoorbeeld uitsluitend sturen in de richting van roerende beleggingen zonder de voordelen van een investering in een onroerend goed in overweging te nemen.
  • Ten tweede moet de adviseur onafhankelijk zijn in de selectie van de beleggingsproducten. Dit is het risico voor banken die enkel “in-house” fondsen aanbieden als ze geen “externe” fondsen hebben.
  • Ten derde moet de beloning van de financieel adviseur afhangen van zijn resultaten. Er moet sprake zijn van gedeelde belangen om vertrouwen te ontwikkelen tussen de adviseur en zijn klanten.

Dit kader is de sleutel tot het succes van de lange termijnrelatie tussen de financieel adviseur en het gezin waarvoor hij zorgt/instaat. Hij of zij moet de contactpersoon zijn die beschikbaar is in elke belangrijke fase van uw leven!