Roerende goederen
Wat zijn roerende goederen?
Het vermogen wordt onderverdeeld in roerende en onroerende goederen:
- onroerende goederen verwijst naar goederen die ‘vast’ zijn, niet verplaatst kunnen worden, zoals grond, (huis)woningen, …;
- roerende goederen zijn alle goederen die niet onroerend zijn. Het betreft goederen zoals meubilair en auto’s, maar ook geld, levensverzekeringen en effectenrekeningen.
Een gezonde spreiding tussen roerend en onroerend vermogen is meestal aangewezen.
Waarom investeren in roerende goederen?
We kunnen vermogen opbouwen door in onroerend goed te investeren, zoals onze gezinswoning, of door een roerende portefeuille op te bouwen. Het voordeel van roerende goederen is dat ze over het algemeen meer liquide zijn dan onroerende goederen. Een effectenportefeuille kan je tegenwoordig met enkele kliks verkopen, voor een onroerend goed gaan daar al gauw maanden over. Zodus is je geld sneller beschikbaar.
Wanneer investeren in roerende goederen?
Indien we onze levensstandaard willen aanhouden tijdens ons pensioen, moet een spaarpotje opgebouwd worden om ons wettelijk pensioen aan te vullen. Hoe vroeger u daaraan begint, hoe beter. Door het effect van samengestelde intrest wordt uw spaarpot vele malen groter naarmate de investeringsperiode toeneemt.
Voor wie?
Roerende beleggingen zijn interessant voor eenieder die een alternatief zoekt voor het spaarboekje. Door de inflatie in combinatie met de zeer lage rente is het geld dat daarop staat elk jaar minder waard.
Hoe?
Wie aan beleggen denkt, denkt in eerste instantie aan de twee grote activaklassen: obligaties en aandelen.
Obligaties zijn leningen aan bedrijven of overheden. Het rendement op je obligatie is gelinkt aan het risico van de uitgevende partij. Het rendement op een Duitse staatsobligatie is zelfs negatief.
Aandelen geven over de lange termijn steevast het hoogste rendement. Tussentijds kan de waarde van je aandelen wel sterk schommelen, maar wie op lange termijn belegt, kan hiermee mooie resultaten boeken. Heb je niet de kennis of de tijd om zelf de financiële markten op te volgen? Ga dan voor een actief beleggingsfonds of volg een beursindex via een tracker of ETF. Zo geniet u bovendien automatisch van een zekere spreiding.
Beleggingsfondsen zijn talrijk en variëren sterk in karakteristieken, u dient dus weloverwogen uw keuze te maken.
U kan er ook voor opteren uw beleggingen onder te brengen in een verzekeringsstructuur. De bekendste types zijn tak 21 en tak 23. Tak 21 is ideaal voor de defensieve belegger. Deze producten geven u een winstdeelname en een gegarandeerd rendement. Het is een eenvoudige oplossing voor wie een veilige belegging zoekt die meer opbrengt dan het spaarboekje. Via een beleggingsverzekering tak 23 belegt u in beleggingsfondsen. Dit gaat gepaard met hogere risico’s en hogere rendementen. Deze manier van werken biedt mogelijkheden naar successieplanning toe en is bovendien fiscaal bijzonder interessant: u betaalt geen roerende voorheffing, beurstaks . Enkel de 2% premietaks bij storting van de premie is vereist. Daarnaast is het ook aangeraden om gebruik te maken van de spaarmechanismen die u een belastingvermindering opleveren (denk aan lange termijnsparen).
De spreiding van uw beleggingen kan best georganiseerd worden in functie van uw leeftijd, uw risicoprofiel, uw doelstellingen, uw huidige vermogenssituatie, uw huidige inkomen en de reeds opgebouwde pensioenreserves. Om ervoor te zorgen dat u zo voordelig mogelijk uw vermogen opbouwt, is het raadzaam dit door een specialist te laten bekijken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen om te zien wat wij voor u kunnen betekenen.