fbpx
/>

Je krijgt een belastingvermindering van 30% op het bedrag dat je in de levensverzekering stort. De maximaal te betalen premie in 2023 is :

  • 6% van het netto belastbaar beroepsinkomen + €176,40
  • met een absoluut plafond van € 2.350.

Met het afsluiten van een levensverzekering langetermijnsparen kan je jaarlijks meer dan € 700 besparen.

De beschikbare fiscale ruimte moet worden beoordeeld in samenhang met andere belastingvoordelen die verband houden met hypothecaire kapitaalaflossingen. Als je een hypothecaire lening hebt op een andere woning dan je hoofdwoning, kan het kapitaalgedeelte van de aflossing in principe worden ingebracht in dezelfde fiscale niche.

Om in aanmerking te komen voor de belastingvermindering moet de levensverzekering ook aan een aantal voorwaarden voldoen. In het bijzonder moet de polis worden opgestart voor de 65e verjaardag van de spaarder en een minimale looptijd van 10 jaar hebben.

Het pensioenkapitaal, bestaande uit de premies en rendement, wordt vervolgens aan de spaarder uitgekeerd op de contractueel bepaalde einddatum en ten laatste op de leeftijd van 65 jaar.

Thomas Roelands – Fiscaal jurist bij Pareto NV

11/12/2023

geld lenen aan dierbaren - Pareto

Pareto – Trends – Oktober 2023

We zijn trots te kunnen aankondigen dat Pareto onlangs werd geïnterviewd door Trends voor een informatief artikel! Ontdek ons advies over hoe je een vriend of familielid in een moeilijke financiële situatie kunt helpen terwijl je de valkuilen vermijdt.

Wordt verlaagd Tarief 6% BTW afbraak en heropbouw permanent?

Tot minstens 31 december 2023 kunt u een verlaagd btw-tarief van 6% (in plaats van 21%) genieten voor de afbraak en wederopbouw van een woning.

Einde fiscaal voordeel voor leningen voor uw tweede verblijf

Wanneer in 2023 voor de hervorming u een tweede (of derde, of vierde…) verblijf koopt en hiervoor een lening aangaat, dan kan u een fiscaal voordeel op uw kapitaalsaflossingen verkrijgen. Dit fiscaal voordeel is een belastingvermindering van uw personenbelasting dat vanaf 1 januari 2024 zal verdwijnen. Wat is de impact van deze afschaffing?