Generatiesprong
Bij een generatiesprong (ook wel generation skipping of erfenissprong genoemd) slaat u letterlijk een generatie over in uw testament. In plaats van alles aan uw kinderen na te laten, laat u (een deel van) uw erfenis rechtstreeks naar uw kleinkinderen gaan. Het voordeel? Uw nalatenschap wordt verspreid over meerdere personen, waardoor de erfbelasting per persoon lager ligt. En vooral: u vermijdt dat dezelfde erfenis twee keer wordt belast – eerst bij uw kinderen, en later nog eens bij uw kleinkinderen.
U hebt daarbij twee opties: u behandelt elk kind als ‘staak’, en verdeelt gelijk per kind. Kleinkinderen van een kind met meer kinderen krijgen dan elk wat minder. Of u kiest ervoor om elk kleinkind gelijk te behandelen, ongeacht hoeveel kinderen elk van uw kinderen zelf heeft.
Goed om te weten: Er bestaat een manier om een deel van uw vermogen volledig vrij van erfbelasting over te dragen. Hoe dat werkt, leest u hier: Erven zonder erfbelasting? Dat kan met het bescheiden erfdeel! – Pareto
Let op, sommige landen voorzien in een extra belasting op de generatiesprong. Zo kunnen de Verenigde Staten een ‘generation skipping transfer tax’ heffen wanneer de erflater een generatie wil overslaan. België voorziet niet in een dergelijke extra heffing.
Ik-opa/oma-testament
Een andere slimme manier om uw kleinkinderen te laten meegenieten van uw erfenis, is het zogenaamde ik-opa-testament (of ik-oma-testament).
In zo’n testament laat u uw erfenis in eerste instantie nog na aan uw kinderen, maar met de voorwaarde dat zij een bepaald bedrag moeten doorgeven aan hun eigen kinderen. Zo verkrijgen uw kleinkinderen een financieel voordeel van u, terwijl het grootste deel van de erfenis nog bij uw kinderen blijft. Bovendien behoudt u grip op wie wat krijgt en wanneer. U kunt er namelijk ook voor kiezen dat de kleinkinderen het geld pas later – bijvoorbeeld na het overlijden van hun ouders – echt ontvangen. Let wel: de fiscus kijkt al bij uw overlijden naar dit bedrag, wat betekent dat er dan al erfbelasting op verschuldigd kan zijn, zelfs al zien de kleinkinderen het geld pas jaren later.
Uw testament slim aanpakken? Pareto helpt u graag verder!
Iedere familie is anders. Wat voor de ene logisch voelt, past misschien minder goed bij de andere. Daarom denken wij bij Pareto graag met u mee, op maat van uw situatie én uw wensen. Zo zorgt u voor uw (klein)kinderen én voor een fiscaal slimme oplossing.
Sofie Reyniers – jurist bij Pareto NV
30 juni 2025