fbpx
/>

Hoe ziet dat hervormingsplan eruit?

  • Behoud voordelen voor de bestaande contracten
  • Geen nieuwe contracten vanaf 2024 noch wijzigingen aan de bestaande contracten
  • Mogelijkheid om tot eind 2023 een nieuw contract op te starten en te genieten van het fiscaal voordeel (ook voor de komende jaren)

Er zijn bepaalde voorwaarden voor het langetermijnsparen. Het contract moet minstens 10 jaar lopen, waarbij het kapitaal in principe voor de 60-jarige leeftijd niet kan worden opgevraagd indien de eindleeftijd 65 jaar bedraagt. Op 60-jarige leeftijd wordt er automatisch een taks van 10% ingehouden op het tot dan opgebouwde kapitaal. U kunt ook na uw 65ste genieten van het fiscaal voordeel, maar dan moet uw contract hierin bij ondertekening al voorzien. Dit betekent onder meer een einddatum van uw contract tot bijvoorbeeld 75 of 80 jaar.

De maximale premie die gespaard kan worden, is afhankelijk van uw netto belastbaar beroepsinkomen, maar kan niet hoger zijn dan € 2.350 per jaar (inkomen 2023). U kunt kiezen uit twee formules:

  • De Spaarverzekering (Tak 21) zorgt elk jaar voor een gegarandeerd rendement.
  • Een beleggingsverzekering (tak 23) belegt in fondsen waarvan de waarde kan fluctueren. Dan neemt u meer risico, maar het potentiële rendement is groter.

Langetermijnsparen is, zeker in vergelijking met pensioensparen, minder bekend. Toch biedt langetermijnsparen u heel wat voordelen.

Opgesteld door het team van Mysavings.be

Voor meer informatie: https://mysavings.be/nl/

 

 

Privaat vastgoed in familiale vennootschap: gunsttarief in Vlaamse erf- en schenkbelasting?

Bij de vervulling van bepaalde voorwaarden kan een familiale vennootschap tegen een gunsttarief geschonken of nagelaten worden. In dat geval geldt er een vlak gunsttarief in de erfbelasting (3% in rechte lijn en tussen partners en 7% in andere gevallen) en een vrijstelling in de schenkbelasting.

De doorgeefschenking: tips & tricks

Wanneer u een erfenis krijgt van één van uw ouders, heeft u drie keuzes: deze aanvaarden, aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving of verwerpen. U wenst misschien meteen uw eigen kinderen te begunstigen met een deel van deze erfenis. Indien u ervoor kiest om de nalatenschap te verwerpen, ziet u echter af van de volledige erfenis. U kan niet slechts een deel van uw erfenis verwerpen om een ander deel te aanvaarden. Het is dus alles of niets. Bovendien zullen uw kleinkinderen, indien zij de erfenis wel aanvaarden, moeten instaan voor de erfbelasting, wat voor hun een grote kost kan zijn op een jonge leeftijd.

Uw vastgoed gemeubeld verhuren? Dit zijn de fiscale aandachtspunten.

Indien u overweegt uw investeringsvastgoed te verhuren, heeft u de mogelijkheid dit gemeubeld te doen. U kan hiervoor meerdere praktische redenen hebben, vaak omwille van de aard of bestemming van het vastgoed (vakantiewoning, appartement bestemd voor expats, studentenkot,…). We willen in dit artikel even stilstaan bij de fiscale aspecten van gemeubelde verhuur.