fbpx
/>

Bij investeringen in vastgoed moet men in de eerste plaats kijken naar zijn doelstellingen en het rendement. “Investeren zonder doel is zoals reizen zonder bestemming. U zult nooit gaan waar u heen wilt.” Wat wenst u is daarbij een prangende vraag die gesteld moet worden. 

Een andere veelgemaakte fout is door een te grote focus op het rendement te leggen, men andere belangrijke factoren uit het oog dreigt te verliezen, zoals het investeringsrisico en de gemoedsrust. Tot slot is ook het vaak weinig bekende hefboomeffect een interessant concept voor de uitbouw van uw vermogen.

Een aantal basisprincipes van goed beheer dringen zich aan:

Diversifieer

Al uw kapitaal op dezelfde manier beleggen is nooit zonder risico. Als de markt verandert, lijdt heel uw vastgoedportefeuille eronder. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Vastgoedactiva zijn weinig liquide, met andere woorden niet makkelijk omzetbaar in geval van problemen. Het is daarom beter om voldoende te diversifiëren en derhalve (i) niet in dezelfde gemeente aan te kopen, (ii) en zowel in stedelijke centra als daarbuiten te investeren. Uw comfortzone verlaten is onaangenaam maar noodzakelijk om op een slimme manier te investeren. 

Winst in verhouding tot risico

Hou altijd voor ogen dat de potentiële winst afhangt van de risico’s die u neemt. U moet bereid zijn te verliezen en u moet dat verlies ook kunnen dragen. Verstandig beleggen is in de eerste plaats uw inleg beschermen. Wenst u uw kapitaal te beleggen als een goede huisvader of kunt u het zich veroorloven ’te spelen’ en zodus iets meer risico te nemen?

Risicobeheersing

Het risico staat in verhouding tot het gebrek aan ervaring en marktkennis. Twee of drie geslaagde transacties vormen op zich niet voldoende ervaring. Vooral niet als – zoals Oscar Wilde ooit zei – ervaring de naam is die mensen geven aan hun fouten. Vandaar dat het aangewezen is om u professioneel te laten begeleiden.

Gemoedsrust

Als u vastgoed koopt, dan stelt u zich bloot aan een rist van potentiële problemen: een kapotte kraan, een verstopte afvoer, een verwarmingsketel die het laat afweten, enzovoort. Als u een doe-het-zelver bent en u hebt de tijd, perfect. Moet u daarentegen beroep doen op een vakman, dan zullen uw zenuwen danig op de proef worden gesteld: behalve aan de kosten van de reparaties moet u het hoofd bieden aan de ontevredenheid van uw huurder over de wachttijden en de overlast. Vandaar ook dat het inschakelen van een iemand die het beheer op zich neemt soelaas kan bieden en het overwegen waard is.