Successieplanning via een private stichting
Verschillende Belgische families hanteren een private stichting om aan successieplanning te doen. Is dit een aanbevolen constructie voor u of schuilen er adders onder het gras?
Einde 2021 publiceerden wij het artikel https://pareto.be/nl/koerswijziging-vlabel-inzake-het-conventioneel-optioneel-terugkeerbeding/, waar Vlabel naar aanleiding van een arrest van het Hof van Cassatie haar standpunt over het “optioneel conventioneel beding van terugkeer” gewijzigd had.[1]
Kort samengevat komt de geschiedenis van de fiscale behandeling door Vlabel van het optioneel beding van terugkeer hierop neer:
Vlabel en optioneel beding van terugkeer: a neverending story.
Recent breidde Vlabel een vervolgstuk aan de saga. Naar aanleiding van de inwerkingtreding van het nieuwe verbintenissenrecht vanaf januari 2023 (Boek 5 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek) paste ze opnieuw het standpunt 16030 aan. Een belangrijke nieuwigheid uit Boek 5 is dat de vervulling van een ontbindende voorwaarde enkel voor de toekomst werkt. Voorheen had dit een retroactieve werking.
Wat betreft het gewone conventionele beding van terugkeer (niet-optioneel) dat automatisch in werking treedt bij overlijden van de begiftigde, herbevestigt de Vlaamse Belastingdienst het ontbindende karakter. Hierdoor wordt het geschonken goed geacht geen deel uit te maken van de nalatenschap.
Echter wanneer het beding van terugkeer optioneel is, redeneert Vlabel – omwille van het niet-retroactieve karakter – dat het geschonken goed wel deel uitmaakt van de nalatenschap. Het optierecht wordt immers pas uitgeoefend na het overlijden en werkt voor de toekomst, dit in tegenstelling tot het gewone conventioneel beding van terugkeer, dat direct automatisch werking heeft op moment van het overlijden. Indien dit niet conventioneel bedongen wordt, kan men nog steeds proberen na te gaan of het impliciet de werkelijk wil was van de partijen (artikel 5.64 en 5.142 Nieuw Burgerlijk Wetboek) om de terugkeer te laten plaatsvinden op het ogenblik van het overlijden van de begiftigde.
Dit heeft als gevolg dat voor schenkingen gedaan vanaf 1 januari 2023, die een optioneel beding van terugkeer bevatten, onderhavig zullen zijn aan erfbelasting op moment van overlijden van de begiftigfde (althans wanneer de optie wordt gelicht).
Een remedie hiervoor is het conventioneel koppelen van de terugwerkende kracht aan het optioneel terugkeerbeding. Men bedingt dat het geschonken goed vlak voor het openvallen van de nalatenschap terugkeert naar de schenker, zonder erfbelasting te ondergaan.
Samengevat: Omwille van het nieuwe verbintenissenrecht oordeelt Vlabel (wijziging Standpunt 16030) dat een ontbindende voorwaarde geen retroactieve werking heeft en slechts werkt voor de toekomst, waardoor het optioneel beding van terugkeer onderhavig is aan erfbelasting. De oplossing is het conventioneel koppelen van een beperkte retroactieve werking aan het optioneel beding van terugkeer, waardoor de erfbelasting vermeden wordt.
[1] Voor meer uitleg voor de juridische werking van een beding van terugkeer verwijzen we dan ook naar ons artikel: https://pareto.be/nl/koerswijziging-vlabel-inzake-het-conventioneel-optioneel-terugkeerbeding/
[2] Zoals bijvoorbeeld een optioneel beding van terugkeer, waarbij naast toevallige gebeurtenis van een overlijden ook de wil nodig is van de schenker opdat de ontbindende voorwaarde wordt vervuld.
Simon Boon – Jurist bij Pareto
Verschillende Belgische families hanteren een private stichting om aan successieplanning te doen. Is dit een aanbevolen constructie voor u of schuilen er adders onder het gras?
U heeft een kluis bij een bank met daarin enkele (waardevolle) goederen. Wat gebeurt er wanneer u overlijdt? Behoudt u best uw goederen in de kluis of zoekt u toch beter een andere bewaarplaats?
U wenst naar Spanje te verhuizen, maar wat zijn de gevolgen op vlak van erfbelasting wanneer uw erfgenamen in België blijven?