/>

Maatschap

Bij de ‘bierroute’ wordt er een maatschap opgericht zonder tussenkomst van een notaris. Nadien doet de schenker een inbreng van vermogen en schrijft hij/zij de aandelen van de vennootschap in op naam van de begiftigde. De begiftigde is een derde persoon die niet betrokken is bij de maatschap. Deze begunstiging wordt beschouwd als een onrechtstreekse schenking waarbij er geen notariële akte nodig is. Onderhands wordt er een pacte adjoint opgemaakt die niet geregistreerd dient te worden. Op die manier zal men kunnen ontsnappen aan de schenkbelasting. Er zal evenwel bij het overlijden van de schenker binnen drie (of vijf of zeven) jaar erfbelasting verschuldigd zijn.

Fiscaal misbruik?

De federale wet omtrent de registratieverplichting wordt niet geschonden en de Vlaamse belastingdienst (Vlabel) oordeelde dat deze constructie geen fiscaal misbruik inhoudt. Het betreft immers een onrechtstreekse schenking waarbij geen schenkbelasting verschuldigd is. Vlabel bevestigt eveneens dat indien de schenker na de schenking langer dan drie (of vijf of zeven) jaar blijft leven, er ook geen erfbelasting geheven zal worden.

Er dient evenwel te worden opgemerkt dat Vlabel in de voorafgaande beslissingen geen oordeel heeft geveld over de kwalificatie van de inbreng in een maatschap ten behoeve van een derde als een onrechtstreekse schenking en dat een ruling enkel bindend is voor een specifieke situatie. Dit kan mogelijks aanleiding geven tot rechtsonzekerheid.

Toekomst?

Verschillende partijen (o.a. ACV, CD&V, Vooruit) opperen reeds om de ‘bierroute’ te sluiten omdat deze methode de registratieverplichting zou omzeilen en zou indruizen tegen de antimisbruikbepaling.

Het valt af te wachten wat de toekomst brengt maar het is raadzaam om voorzichtig om te springen met deze techniek.

Sofie Ceulemans – Juriste bij Pareto

30 juni 2023

 

 

 

Investeren in vastgoed - Pareto

Investeren in vastgoed

Deze vraag komt regelmatig terug en het antwoord is niet altijd eenduidig. Belangrijk om te onthouden, met nuance en afhankelijk van het individuele geval, zijn de volgende punten:

Vastgoedschenking per Gewest - Pareto

Vastgoedschenking per Gewest

Financiële planning - Pareto

Financiële planning

Het beheer van uw persoonlijke financiën is vandaag de dag belangrijker dan ooit, gezien de economische en demografische onzekerheden. Het is bijgevolg essentieel om aan financiële planning te doen om een stabiele financiële toekomst te waarborgen en rust te garanderen. Dit gebeurt aan de hand van vier belangrijke pijlers: inkomen, pensioen, vermogen en nalatenschap. Elk van deze elementen draagt bij aan de financiële stabiliteit, of het nu gaat om een zorgeloos pensioen, de overdracht van vermogen of het behouden van financiële zekerheid gedurende het hele leven.