Wat is een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)?
In België is het gemiddelde wettelijke pensioen van een zelfstandige nog steeds laag in vergelijking met dat van werknemers en ambtenaren. Het is dus in het belang van elke zelfstandige om een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen, zeker als dit wordt begunstigd door een aantrekkelijk fiscaal regime!
Vóór 1 juli 2018 konden zelfstandigen (natuurlijke persoon) slechts een tweede pensioenpijler opbouwen via een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen). Voortaan kunnen zij een bijkomend aanvullend pensioen opbouwen via de POZ (pensioenovereenkomst voor zelfstandigen). Dit nieuwe instrument is geïnspireerd op de IPT (Individuele pensioentoezegging), die is voorbehouden aan zelfstandige bedrijfsleiders.
Er zij op gewezen dat het perfect mogelijk is een POZ te combineren met andere regelingen: VAPZ, langetermijnsparen en pensioensparen.

Wat is een POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen) ?
Een POZ, of Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen, is geen standaard pensioenspaarplan, maar een specifiek financieel instrument ontworpen om zelfstandige ondernemers in België de mogelijkheid te bieden om op een fiscaal voordelige wijze een aanvullend pensioen op te bouwen.
In tegenstelling tot de traditionele pensioenspaarplannen, die vaak gericht zijn op werknemers in loondienst, richt de POZ zich exclusief op zelfstandigen, zowel in hoofdberoep als in bijberoep, en biedt het hen een unieke kans om hun pensioeninkomen te verhogen. Dit doet de POZ door aantrekkelijke fiscale voordelen te bieden, zoals belastingvermindering op de gestorte premies en een gunstige belasting op het uitgekeerde pensioenkapitaal. Het is dus geen algemene pensioenregeling, maar een doelgerichte oplossing voor zelfstandigen die hun pensioenvoorziening willen optimaliseren en versterken.
Wie kan een POZ afsluiten?
Zoals de naam al aangeeft, is de POZ voorbehouden aan zelfstandigen als natuurlijke persoon, hetzij als hoofdberoep, hetzij als bijberoep (onder bepaalde voorwaarden). Bijgevolg kunnen zelfstandigen die in bedrijven werken (bedrijfsleiders) niet van dit instrument profiteren omdat zij al van het IPT gebruik kunnen maken.
De werkingssfeer van de POZ is zeer ruim: ook vrije beroepers, meewerkende echtgenoten vallen onder de regeling en kunnen een POZ afsluiten.
Wat is het fiscaal voordeel?
Premies die in een POZ worden gestort, komen in aanmerking voor een belastingvermindering van 30%. Deze premies worden gestort in een verzekeringscontract dat gedurende een bepaalde periode een rendement oplevert. Na afloop van het contract wordt het opgebouwde kapitaal belast tegen 10% als het wordt uitbetaald bij pensionering of overlijden van de verzekerde, of tegen 33% als het op een ander tijdstip wordt uitbetaald.
Is er een grens aan het belastingvoordeel dat een POZ oplevert?
Het belastingvoordeel wordt beperkt door de “80%-regel”, volgens welke het totale bedrag van het pensioen (wettelijk en aanvullend) niet meer mag bedragen dan 80% van het laatste brutojaarinkomen. Voor de POZ geldt de “80%-regel”, hoewel deze lichtjes afwijkt van de standaard 80 % regel. Er wordt immers geen rekening gehouden met het laatst ontvangen jaarinkomen, maar met een gemiddeld referentie-inkomen van de laatste 3 jaar.
Het is ook mogelijk verloren tijd in te halen en premies te betalen voor de voorafgaande jaren die niet gedekt werden door een POZ vallen (de zogenaamde “backservice”-premies).
Hoe kan Pareto je helpen?
De fiscale situatie van de meeste zelfstandigen is over het algemeen niet optimaal. Er zijn echter veel mogelijkheden om te investeren en te profiteren van een aanzienlijke fiscale stimulans. Elke situatie is anders en moet zorgvuldig worden overwogen om de beste alternatieven te bepalen. Doe een beroep op onze expertise om u te helpen bij het invullen van de fiscale niches die voor u beschikbaar zijn en kies de minst belaste weg, op legale wijze!
Conclusie – De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen
De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) staat centraal in de strategie van zelfstandige ondernemers om een solide pensioenopbouw te realiseren. Met de mogelijkheid om de POZ te combineren met andere pensioenspaarvormen, biedt het een flexibele en krachtige tool om het pensioeninkomen te verhogen en fiscale voordelen te maximaliseren.
De POZ is niet alleen een testament van de inzet van de Belgische overheid om zelfstandigen te ondersteunen in hun pensioenplanning, maar ook een kans voor zelfstandigen om proactief hun financiële toekomst in eigen handen te nemen.
Door acht te slaan op de voorwaarden en optimaal gebruik te maken van de POZ, kunnen zelfstandigen hun pensioenjaren met vertrouwen tegemoet zien, wetende dat ze een solide financiële basis hebben opgebouwd. Het is duidelijk dat de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen een essentiële pijler vormt in de pensioenstrategie van elke zelfstandige in België, en de POZ zal ongetwijfeld een sleutelrol blijven spelen in de toekomst van pensioenopbouw voor zelfstandigen.