fbpx
/>

Een voorbeeld – 3 scenario’s

  • Je koopt een flat voor 200.000 euro. U hebt dit geld en leent dus niets voor de transactie. Je krijgt een netto huur van 8.000 euro per jaar voor dit pand. Dit geeft u een rendement van 4% per jaar.
  • U koopt hetzelfde appartement, maar leent de helft (100.000 euro) tegen een rente van 2%. Je krijgt nog steeds je huur van €8.000, maar je moet €2.000 rente aan de bank betalen. De resterende € 6.000 netto is uw rendement op een persoonlijke investering van € 100.000 in plaats van € 200.000. Uw rendement stijgt van 4% naar 6%.
  • Voor hetzelfde appartement, leent u 150.000 euro. 8.000 aan huur voor 3.000 aan bankrente. 5.000 winst voor 50.000 euro geïnvesteerd, een rendement van 10%…

Wat is het addertje onder het gras?

Wiskundig gezien, is er geen! Zodra uw rentabiliteit hoger is dan uw kredietrente, moet u lenen. Maar…wees u ervan bewust dat de bank u vaak niet alleen zal vragen om rente terug te betalen, maar ook kapitaal. U moet er dus voor zorgen dat uw inkomen uw maandelijkse bankbetalingen kan dekken.

Bescherming tegen inflatie?

Lenen tegen een vaste rente kan op dit moment, naast het hefboomeffect, een echte oplossing zijn om uw vermogen te beschermen tegen inflatie. Uw maandelijkse betalingen zullen immers vast blijven (omdat ze contractueel zijn), terwijl uw huurinkomsten zouden moeten stijgen ten gevolge van de inflatie. Bovendien zal in geval van inflatie de waarde van het onroerend goed stijgen. Bij wederverkoop zal de meerwaarde uw winstgevendheid verhogen.

Meer weten

Financement via le 2e pilier

2e pensioenpijler

Uw geld meer laten opbrengen door het creëren van een financiële hefboom op uw eigen onroerend investering, klinkt dat als muziek in uw oren?

Le crédit hypothécaire

Hypotheek

Om vermogen op te bouwen zijn er verschillende mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is investeren in onroerende goederen. Een belegging in vastgoed wordt namelijk beschouwd als een relatief veilige investering. Vastgoed heeft immers de neiging om doorheen de jaren gestaag te stijgen zonder al te grote waardeschommelingen. Op lange termijn stijgen de vastgoedprijzen jaarlijks met ongeveer 6 %. Dit rendement kan echter verder worden opgekrikt door verstandig te werk te gaan.  

L'impact de la hausse des taux d'intérêt

De gevolgen van stijgende rentetarieven op vastgoedinvesteringen

De laatste jaren heerste er een klimaat van lage rente ten gevolge van het beleid van de centrale banken die de economie wilden stimuleren. Ware het niet dat sinds begin 2022 de inflatie de kop op is komen steken. Traditioneel wordt de rente dan verhoogd om de economie en de prijsstijgingen af te remmen. Dit is wat we, in de Verenigde Staten althans, op vandaag zien. Europa heeft aangegeven in het derde kwartaal van dit jaar de rente te gaan verhogen.