/>

Wat is nalatenschapsplanning?

Een nalatenschapsplanning legt vast wat er gebeurt met bezittingen en schulden van iemand wanneer deze komt te overlijden. Het is het organiseren van een geplande overgang van vermogen aan kinderen (of andere beoogde erfgenamen), met de juiste beschermingsmaatregelen, zodat het vermogen na het overlijden op de voorziene wijze en volgens de beoogde voorwaarden bij de door de erflater gekozen personen terecht komt.

Waarom aan nalatenschapsplanning doen?

De planning van een nalatenschap kan veel conflicten voorkomen. De verdeling van de erfenis na een overlijden is immers  vaak een bron van conflict tussen familieleden. Ruzies en discussies over wie waar recht op heeft, staan dan een serene afhandeling in de weg.

Over nalatenschap spreken is niet makkelijk noch aangenaam. En toch is het een noodzakelijke stap om enerzijds toekomstige ruzies tussen erfgenomen te voorkomen en anderzijds zware successierechten te vermijden.

Iedere situatie heeft haar eigen kenmerken, verwachtingen en prioriteiten. Successieplanning vereist maatwerk en moet in functie van de wensen en doelstellingen worden bestudeerd.

Wanneer en voor wie is successieplanning interessant?

Een misvatting is dat successieplanning alleen is  weggelegd voor personen met een omvangrijk vermogen. Ook al zijn in dat geval de belangen en de realiseerbare belastingsbesparingen groter, dan nog kan u wanneer u ‘slechts’een woning bezit en/of een substantieel spaarsaldo, met nalatenschapsplanning veel bereiken.

Met de gepaste planning, kunnen problemen tussen erfgenamen in de afwikkelingsfase worden voorkomen, én kan de betaling van (erf)belastingheffing worden uitgesteld tot het overlijden van de langstlevende partner

Wat is essentieel bij nalatenschapsplanning?

Nalatenschapsplanning is meer dan een testament  maken. Ook vermogensoverdracht door bijvoorbeeld huwelijksvoorwaarden of schenkingenvan  roerende of onroerend goederen dan wel van een onderneming door ouders aan kind(eren) zijn onderwerpen die worden opgenomen bij de planning.

Meer weten

Alles over schenkingsrecht in België dankzij Pareto Family Office

Schenkingsrecht

Wanneer men nadenkt over de toekomst van zijn vermogen, komt al snel de kwestie van schenkbelasting en schenkingsrecht om de hoek kijken. Deze twee aspecten spelen een cruciale rol in de efficiënte overdracht van vermogen van de ene generatie naar de andere. Het begrijpen van de berekening van schenkbelasting en de nuances van schenkingsrecht kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren. In dit artikel duiken we dieper in het concept van schenkingsrecht, een belasting die van groot belang is voor iedereen die overweegt een deel van hun vermogen te schenken.    Met een focus op de berekening van schenkbelasting en de impact ervan op uw financiële planning, bieden we essentiële inzichten voor het optimaliseren van uw nalatenschapsplanning.  
Pareto Family Office legt alles uit over successierechten

Successierechten

Wanneer we het hebben over de overdracht van bezittingen na overlijden, komen twee belangrijke termen naar voren: successierechten en erfbelasting. Deze financiële verplichtingen spelen een cruciale rol in de nalatenschapsplanning en het beheer van een erfenis. Successierechten, ook bekend als erfbelasting in bepaalde regio’s, vormen een essentieel onderdeel van de Belgische fiscale wetgeving. Het begrijpen van de nuances van successierechten kan erfgenamen helpen om beter voorbereid te zijn op wat zij kunnen verwachten bij het erven van bezittingen. Met een focus op de impact van successierechten en de verschillende factoren die de hoogte van de erfbelasting beïnvloeden, biedt dit artikel inzicht in hoe deze belastingen worden berekend en toegepast in verschillende gewesten van België. Door de complexiteit van erfbelasting en successierechten te ontrafelen, streven we ernaar lezers te voorzien van de kennis die nodig is om een nalatenschap efficiënt te plannen.