Optimaliseer uw roerende beleggingen: veiligheid, rendement en fiscaliteit
Sinds enkele jaren wordt uw spaargeld jaar na jaar minder waard. De oorzaak hiervan is het samenspel tussen de inflatie en de rente, waarvan de laatste haar bodem heeft bereikt en in sommige gevallen zelfs negatief werd. Als gevolg daarvan gaat iedereen op zoek naar rendement via (veilige) alternatieven. Hierbij gaat het steeds om een afweging tussen rendement en veiligheid, welke afhangen van verscheidene factoren.
Vaak wordt een beroep gedaan op een bankier, die u met plezier een aantal opties zal voorleggen.
Van wat hangt het rendement af?
Het rendement zal in de eerste plaats afhangen van de prestatie van de belegging. Daarnaast zal u echter ook rekening moeten houden met mogelijke kosten verbonden aan de belegging via uw bank. Deze kosten zijn soms verborgen, vermits ze automatisch worden afgehouden van het rendement. U merkt dus niet dat u die kost draagt. Het is dus perfect mogelijk dat u, voor een identieke belegging, meer rendement haalt bij bank X dan bij bank Y, omdat bank Y een hogere kostenstructuur hanteert. Let dus steeds goed op wanneer u belegt, dat er geen te groot deel van uw rendement verloren gaat aan kosten die de bank aanrekent.
Wat is de impact van fiscaliteit op het rendement?
Naast de kosten is er natuurlijk ook nog de fiscaliteit, die in ons land een grote impact heeft. Onderliggende kosten knagen aan het rendement, maar dit gebeurt evenzeer door verschuldigde belastingen.
Bij een belegging via uw bank denken we klassiek aan de roerende voorheffing, die is verdubbeld op tien jaar tijd en vandaag 30% bedraagt. Daarnaast moet u ook rekening houden met de beurstaks, welke varieert van 0,12% tot 1,32%. Sinds kort is er terug een taks op effectenrekeningen, met een tarief van 0,15% voor saldi op een effectenrekening van meer dan € 1.000.000.
Deze fiscaliteit zal steeds van toepassing zijn indien u opteert voor een bancaire belegging. Weet dat er ook alternatieven zijn onder de vorm van beleggingen via een verzekeringsstructuur. Zo vermijdt u roerende voorheffing en beurstaks, in sommige gevallen ook zelfs de taks op effectenrekeningen. Om van deze interessante fiscaliteit te kunnen genieten, zal de verzekeraar wel 2% premietaks inhouden op uw storting, welke wordt doorgestort aan de Belgische staat. Zodra die is betaald, komt u terecht in een ander fiscaal stelsel. Dat betekent dat de potentiële meerwaarde van uw onderliggende belegging onbelast zal blijven.
Besluit
Overweeg dus goed alle mogelijkheden vooraleer u zich naar uw bankier begeeft en laat u bijstaan door een onafhankelijk adviseur. Zij kunnen voor u een op maat uitgewerkte oplossing aanbieden, tegen zo laag mogelijke kosten én met een interessante fiscaliteit. Het zou zonde zijn om rendement te mislopen door verborgen kosten of steeds terugkerende belastingen. Bovendien zullen banken steeds ‘huis’-producten aanbieden, welke niet altijd de beste zijn in de markt.