fbpx
/>

1. Single Family Office (SFO)

Het Single Family Office is een aparte juridische entiteit die één familie bedient. Het is deze familie die in de eerste plaats eigenaar is van het Family Office en in de tweede plaats het Family Office controleert. In die hoedanigheid biedt het advies en diensten die specifiek zijn voor die familie en zijn afgestemd op de behoeften van de verschillende belanghebbenden van de familie. Over het algemeen is een Single Family Office, dat volledig operationeel is, betrokken bij alle of een deel van de beleggingsactiviteiten en het financieel beheer van een familie.

Het SFO heeft over het algemeen een team van experts die verantwoordelijk zijn voor het beschermen en toenemen van het vermogen van de familie. Dit kunnen financiële adviseurs, fiscalisten, vermogensplanners, accountants, enz. zijn. Ze zijn allemaal in dienst van de familie, zodat er geen belangenconflicten zijn met de producten en diensten, zoals het geval zou kunnen zijn als ze voor andere financiële instellingen zouden werken. Het voornaamste doel is om de veelzijdige financiële belangen van de familie te dienen.

In sommige gevallen kan het ook gaan om één persoon in dienst van de familie die, afhankelijk van de behoeften en verzoeken, een beroep doet op specialisten wanneer dat nodig is.

2. Multi Family Office (MFO)

In tegenstelling tot een Single Family Office beheert een Multi Family Office de financiële zaken van verschillende niet-verwante families. Vergeleken met een Single Family Office kan een MFO ook de financiële zaken van meerdere families beheren. Over het algemeen zijn de meeste MFO’s commercieel, omdat ze hun advies en diensten aanbieden aan meerdere families. Een minderheid zijn privé MFO’s die voorbehouden zijn voor enkele families en niet openstaan voor anderen.

Hoewel er uitzonderingen zijn, is het onwaarschijnlijk dat een Single Family Office uiteindelijk een Multi Family Office wordt. Waarom? Omdat hun fundamentele doelstellingen verschillend zijn: het ene is gericht op het leveren van op maat gemaakte diensten aan één familie en het anderen op het aanbieden van gegroepeerde diensten aan meerdere families op een evoluerende en commerciële basis.

Een Multi Family Office zal over het algemeen meer gediversifieerde teams hebben die in staat zijn om een breed scala aan diensten en advies te leveren op fiscaal, vermogens- en financieel gebied.

Over Pareto, uw Family Office in België

Pareto behoort tot deze tweede categorie van Family Office, de MFO. In de afgelopen 13 jaar heeft Pareto meer dan 4.000 families in België geadviseerd, waarbij we verschillende soorten advies op maat hebben gegeven over het optimaliseren van uw inkomen, het plannen van uw pensioen, het beschermen van uw vermogen en, als laatste, het organiseren van uw nalatenschap.